Úvod patřil tradičně těm nejmenším, kteří tak měli možnost hravou formou poznat atletickou dráhu a některé disciplíny. Hned po nich přišli na řadu žáci a žákyně. Mezi žákyněmi nastoupilo do rozběhů hned 23 závodnic. Z domácího oddílu se ´na bednu´ dostala Nikola Rubášová. Ta získala bronz za pěkný výkon 8,23 s. Od prvního místa ji dělily pouze tři setiny!

Hned poté přišly na řadu dorostenecké stovky. Zde získal zlato domažlický dorostenec Václav Váchal, a to za čas 11,77 s. Bronzový pak byl Martin Pivoňka. Stovka přitom není jeho hlavní disciplína.

Tradičně sledovanou a populární disciplínou byla stovka mužů. Pozvání do Domažlic přijal nejrychlejší Cech, mistr republiky mezi juniory i dospělými, Zdeněk Stromšík z Uherského Hradiště. To, že se poběží hluboko pod jedenáct, tak bylo zaručeno. A stalo se! Stromšík prolétl cílem v čase 10,51 s. Hned za ním doběhli Václav Zich (10,75 s) a Petr Szetei (10,99 s). Pěkný čas padl i mezi ženami. Stovku vyhrála Martina Štychová, a to v čase 12,26 s.

Kvalitní obsazení slibovala i tradiční Chodská 1500 m. Pokusit se překonat rekord stadionu měli Ali Hamdi (Belgie), Timo Benitz (Německo) a Bartosz Nowiczki (Polsko). Trojice zahraničních běžců na tartanu repasovaném specializovanou firmou za více než jeden milion korun z městského rozpočtu výrazně utekla zbytku závodního pole a do poslední chvíle nebylo jasné, zda rekord padne, či nikoli. Zvítězil Belgičan Hamdi, a to v čase 3:43,25. Tři roky starý rekord keňského vytrvalce Cornelia Ndwivi v hodnotě 3:42,81 tak zůstal nepřekonán. Mezi ženami zvítězila na patnáctce Lucie Šimečková, a to v čase 4:55,67.

Rekord stadionu ale přesto překonán byl, ale v jiné disciplíně. Postaral se o to letos vynikající Martin Mazáč z Olympu Praha v běhu na 110 m př. Ten i v protivětru dokázal zvítězit ve vynikajícím čase 13,75 s. Rekord stadionu od Pavla Ďurici z roku 2001 v hodnotě 14,56 s tak vzal za své.

Pěknou podívanou byl i závod v běhu na 400 m př. Zde se zbytku startovního pole hned po startu vzdálil překážkář Michal Brož z pražské Dukly. Zvítězit dokázal v čase 50,89 s!

Z technických disciplín byl domácí dres vidět ve skoku vysokém. Zde bojovalo duo Miloslav Antoš a Michal Klukan. Oba shodně 1,89 m. Na pokusy lepší Antoš obsadil bronzovou pozici. Zastoupení bylo také v oštěpu žen. Zde brala cenný kov domácí Pavla Vozárová výkon 39,77 m jí vynesl na celkově třetí příčku. Mezi dorostenkami se pak umístily jako druhá Anna Kuželíková (33,20 m) a kladivo za oštěp pro tentokrát vyměnila celkově třetí Lucie Staňková (29,42 m).

Závěr dne patřil třístovkám, které byly i letos zároveň Cenou Jana Mazance vynikajícího atleta a kamaráda, který před čtyřmi roky tragicky zemřel. Čest jeho jménu udělal svým výkonem vítězný Patrik Šorm z Dukly Praha cílem proběhl v čase 33,80 s. Mezi ženami získala zlatou medaili Jana Reissová z AK Škoda Plzeň. výkon 40,98 s.

Domažlické atletické odpoledne tak opět ozdobila řada mimořádných výkonů. Na diváky čekal zajímavý doprovodný program, nenudily se ani děti, pro které radnice do areálu městského stadionu pořídila trampolínu, a ti šťastnější si odnesli domů i ceny z tomboly. Autor: Jan Halík