O Marku Hodanovi ze Staňkova (35) a jeho dobrotě a ochotě pomáhat psal Domažlický deník již v roce 2009. Tehdy Hodan nalezl v lesním porostu v Týnských hájích dvě asi sedmitýdenní koťata, která pomalu umírala v pevně zavázané igelitové tašce. Vzal je domů a postaral se o ně.

Tuto neděli pomohl Marek Hodan znovu. Tentokrát však čtyřem lidem, kteří havarovali ve Štěnovicích. Zatímco někteří řidiči se pomalu ani nezastavili a další raději sahali po telefonech, aby si nehodu vyfotili, on se zachoval duchapřítomně a pustil se do vyprošťování posádky havarovaného auta. Uvedl to server Blesk.cz.

Zatímco Česko zná řadu grázlů z BMW, tenhle muž je naopak „andělem", čtyřem lidem v autě pravděpodobně dokonce zachránil život. Nepomáhal jim však sám, přihlásil se i další svědek z místa nehody. Bývalý řidič záchranky.

„Jasně a rozhodně určoval, co dělat. Ještě s jedním mužem všechny zraněné během velice krátké chvilky dostali ven. Vozidlo silně kouřilo a hrozil požár," řekla o Hodanovi paní Jana, svědkyně nehody.

Sám Hodan na nehodu u Štěnovic vzpomíná takto: „Mladík to přehnal s rychlostí. Stál jsem tam na kruhovém objezdu, když vidím, jak to žene. Říkal jsem si, že jestli nezpomalí, tak špatně skončí. No a on tam vlítl bokem a měl smůlu, že tam byl betonový můstek. Šli rovnou do něho."

Bez váhání se vydal na místo, kde posádka havarovala. „Smrděla tam nafta, z auta se kouřilo, tak jsem si ani nestihl navléct rukavice a šli jsme vyndávat lidi. První šel řidič, pak dvě holky vzadu. Pro tu slečnu na spolujezdci jsme museli vytrhnout sedačku, abychom se tam dostali. Pořád řvala, abychom ji vzali ven," pokračuje pan Marek.

Marek Hodan Pomohl u nehody na Plzeňsku.

Svědkyně Jana vzpomíná, že Marek Hodan používal několik lékárniček, páčidlo na otevření dveří, fixační límec a další věci a když na místo dorazil vrtulník, sdělil lékařům sdělil, jaká mají všichni zranění. Janě to nedalo a samozřejmě se zeptala, zda je muž lékař.

„On se jen zasmál, že není, že to vozí jako prevenci, že najezdí spoustu kilometrů a u podobných nehod je poměrně často. Takže si auto vybavil tak, aby první pomoc měla nějaký smysl a mohl pomoci, jak nejlépe je to v danou situaci možné, a také se prý sám samostudiem učí, jak poskytovat první pomoc," uvedla Jana.

Marek Hodan prozradil, že podobně pomáhal již u desítek nehod. Za hrdinu se však nepovažuje. „Přijde mi to smutné, že to není normální. Z povinnosti se stalo hrdinství. Nikdy nevíte, kdy to budete sám potřebovat," dodal skromně pan Marek.

Marek Hodan Pomohl u nehody na Plzeňsku.