„Rakev je docela výjimečný unikát, nikde jinde taková není," upozorňuje kastelán horšovskotýnského zámku Jan Rosendorfský.

Zdobená rakev Anežky z Gutštejna patří do depozitáře zámku a společně s dalšími exponáty, jako jsou obrazy, koberce, šperky či nábytek, byla v létě zapůjčena na výstavu Pernštejnové a jejich doba, která probíhala na Pražském hradě. Podle kastelána byla příprava předmětů na letní výstavu velmi náročná.

„Rakev nebyla v dobrém stavu a najít restaurátora se specializací na restaurování rakví nebylo vůbec jednoduché," říká Rosendorfský. Práce se nakonec ujal restaurátor Ivan Houska, který měděnou rakev s bohatou malbou očistil od nánosů letité špíny a malbu zafixoval.

„Další zajímavostí jsou i repliky dětských kostýmů, které byly ušity v barrandovských ateliérech. Jsou nejenom věrnou kopií původních renesančních oděvů, ale také ukazují, že dívčí a chlapecký oděv v době renesance se od  sebe nelišil. I kluci tehdy nosili slušivé sukýnky," popisuje kastelán.

„V období Vánoc návštěvnost nikdy moc velká není, proto se snažíme prohlídky vždy něčím ozvláštnit," vysvětlil Rosendorfský s tím, že rakev je součást depozitáře, jehož exponáty nejsou běžně k vidění, a že na výstavě Pernštejnové byla rakev představena veřejnosti úplně poprvé. „Po vánočních prohlídkách se rakev vrátí opět do depozitáře. Uvažujeme ale o tom, že bychom někdy v budoucnu představili návštěvníkům celou expozici zaměřenou na pohřebnictví. Bylo by to jistě zajímavé, i když možná lehce morbidní," dodal na závěr.

Prohlídky zámku zkrášleného vánoční výzdobou potrvají až do 31. prosince. Otevřeno je každý den od 10 do 12 a od 13 do 15 hodin. Výše zmíněné exponáty lze spatřit během návštěvy prohlídkového okruhu Hrad.