V sobotu se bude v kostele sv. Mikuláše v Čečovicích konat první letošní koncert, který by měl pomoci zachránit tamní zámek.

„Díky sdružení Jazz bez hranic jsme mohli pozvat sextet Totál Vokál. Holčiny jsou z Prahy a dokáží pobavit nejen zpěvem, ale i svým vystoupením. V květnu pak jedou na měsíční turné po Evropě. Vstupné bude dobrovolné, necháme na každém návštěvníkovi, čím nám může přispět na náš zámek," řekla Miroslava Šusová, hlavní iniciátorka obnovy zchátralého zámku.

Snaha o záchranu zchátralého zámku v Čečovicích neustane ani letos. Členové Českého svazu ochránců památek – Klubu Ladislava Lábka Plzeň, se dál snaží získávat podporu na obnovu historické památky. Vloni byla zahájena rekonstrukce záklopového stropu v přízemí a podlahy v prvním patře. Jsou zde totiž stále pozůstatky ohořelých, promáčených a škůdcem napadených stropních trámů v prostoře mezi patrem a podkrovím severovýchodní místnosti východního křídla.

„Letos jsme dostali dotaci z ministerstva kultury na dokončení stropu, ale potřebujeme k ní spoluúčast. A koncerty a festival jsou naší jedinou možností," pokračuje Šusová s tím, že kamarádi truhláři nabídli, že udělají nová vrata do zámku.

„Slíbili je vyrobit pouze za cenu materiálu a zednické práce. Byli jsme nadšeni, ale ani na to peníze nemáme. Obeslala jsem s žádostí o finanční pomoc asi 80 firem od Stoda k Domažlicím. Tři se ozvaly, že nemají, a ostatní nereagovaly vůbec. Zkusím ještě oslovit Nadaci OF a přihlásila jsem se do akce v TESCO, kde by nás ale museli nejdřív vybrat a pak podpořit lidé," popsala Šusová snahu sehnat finance na opravu zámku.

Svaz ochránců památek získal požárem silně zničený objekt zámku Čečovice v roce 1998. Od této doby zde probíhá finančně náročná rekonstrukce. Roky, během kterých zámek stál bez střechy (ta z větší části přečkala požár pouze nad západním křídlem), se promítly do technického stavu budovy jako celku.

Přesto se díky podpoře ze strany Ministerstva kultury ČR podařilo během několika let obnovit krovy a střechy. Stav objektu však zůstává i nadále vážný.

Další koncerty se v Čečovicích uskuteční 31. července, kdy vystoupí Spirituál kvintet, a 21. srpna přijede zazpívat Irena Budweiserová. Folkový festival je naplánován na 27. srpna.