S nápadem uspořádat takovou akci, přišel Radek Čejka ze Kdyně.

„Vepřo-knedlo-zelo je tradiční české nedělní jídlo. Neslyšel jsem, že by se podobný festival někde pořádal, tak jsem si řekl, že to zkusíme právě u nás ve Kdyni. Starostovi Janu Löffelmannovi se nápad velice líbil, proto akci podpořilo i město. Chtěli bychom festival pořádat každoročně,“ řekl Radek Čejka s tím, že termín zvolili právě na Velikonoční neděli, aby si hospodyňky mohly alespoň v jeden sváteční den odpočinout od vaření a zároveň  se  s celou rodinou a třeba i návštěvou dobře najíst.

Veškeré menu, které festival nabízel, bylo dílem kuchařů z hospody z Brnířova.
„Vstávali jsme dnes opravdu brzdy. Vařit jsme začali už ve čtyři ráno, aby bylo všechno jídlo čerstvé,“ nechali se slyšet kuchaři, kteří mysleli opravdu na všechno a připravili i moučník.

Na strávníky dlouho nečekali. Pivo teklo proudem a při dechové muzice  Václava Gusta se Zlatkou Kráčmerovou všem milovníkům  typického českého jídla  obzvlášť chutnalo.