Pletení pomlázek, malování vajíček a zdobení perníčků – to je jen malý výčet toho, co nabídli Klenečtí v týdnu před Velikonocemi školákům v historické budově Staré pošty. Deník byl přítomen návštěvě dětí z Plzeňska, například z Losiné, Nebílov a Čižic.

„Budeme si plést pomlázky," vysvětlili nám školáci, kteří do Klenčí přijeli vyzbrojeni vrbovými proutky.

V průjezdu pošty je uvítal starosta Karel Smutný a seznámil je s historií objektu a osobnostmi, které v něm přespaly. Poté se školákům dostalo uvítání od dudáka Jana Moryska a tří zpěváků Haltravanu, po němž si děti pochutnaly na chodských koláčích.

Zdroj: Youtube

Pak už je čekalo kromě jiného pletení pomlázek a zdobení vajec a perníčků.

„Za dobu, kdy tu s dětmi perníčky zdobíme, jsem zjistila, že klukům to jde většinou lépe než děvčatům. Připadají mi všeobecně pečlivější i kreativnější než dívky, mají lepší nápady jak perníček ozdobit," překvapila nás svým sdělením Marta Kobanová, která měla děti při zdobení perníčků na starosti.

Školáci si mohli s místní Janou Pillmajerovou ozdobit vajíčka, nebo vyrobit náramek z knoflíků dle instrukcí chodské švadleny Marie Langové z Postřekova. S pletením pomlázek jim tradičně pomohli Karel Smutný a Anna Kuželková z Klenčí. Jiřina Lacinová z Trhanova předvedla zdobení vajec, krajkářka Anna Hojdová z Draženova zase paličkování. Návštěvníci Staré pošty mohli sledovat, jak se maluje chodská keramika. To jim předvedla Jana Psutková z Klenčí.

Stejně jako v loňském roce mohla návštěva z Plzeňska zavítat do kostela sv. Martina, kde se jí ujal místní farář P. Libor Buček.