Tito mladí umělci se vrátili již potřetí do ubytovny Českého zahrádkářského svazu, aby zde strávili příjemný poslední březnový víkend.

Svůj pobyt zahájili v pátek večer koncertem v sále místního pohostinství. Jako hosté vystoupili na začátku koncertu dva mladí harmonikáři, sourozenci Hana a Jiří Matějkovi ze ZUŠ Kdyně. Oba mladé umělce sem doprovodila jejich učitelka Petra Vlčková, která po vystoupení svých svěřenců představila dechový orchestr těmito slovy:

„Dechový orchestr Plzeňanka působí při ZUŠ v Plzni na Škvrňanech. Je to 20 členný dechový orchestr složený z žáků a pedagogů. Jeho působnost sahá do sedmdesátých let, kdy jej založil tehdejší ředitel školy Václav Kovanda, který se stal i prvním dirigentem. V letech 1982 –1984 jej vystřídal František Žižka. Od roku 1985 až dodnes jej vede zástupce ředitele Roman Kopecký, který v orchestru začínal jako žák na trubku. V letech 1986-1990 se orchestr jmenoval Žákovský dechový orchestr LŠU a Klubu železničářů. Od roku 1991 nese nový název Plzeňanka. Vystupuje především na školních koncertech v Plzni. Orchestr hraje pochodové skladby, koncertní skladby pro sólové nástroje, taneční a swingové melodie. Nechybí ani skladby klasiků české dechovky, jako je Vacek, Vejvoda, Bláha, Poncar nebo Kubeš. V posledních letech dochází v orchestru ke generační výměně a je jen otázkou času, kdy se s Plzeňankou opět setkáme."

Poté už jeviště patřilo dechovému orchestru a zpěvačkám. Koncert se konal k poslechu i k tanci nejen pro rodiče dětí, ale i pro veřejnost. Za vynikající výkony sklidili mladí muzikanti od publika uznání a zasloužený potlesk. A jejich muzicírování se protáhlo až do večerních hodin.

Autor: Martina Matějková