Týden po oficiálním termínu letošního masopustu (nebyla kapela) zastavil před loučimskou restaurací pana Matějky mikrobus, z něhož vystoupila libkovská část Sokola Loučim, jenž masopustní průvod tradičně pořádá. Loučimská část se připojila krátce po jedné hodině a po společné fotografii se masopustní průvod vydal do horní části Loučimi.

Jeho pestré složení zahrnovalo pohádkové Šmouly, osamělého mušketýra D'Artagnana, klasické jeptišky, nepřehlédnutelní byli růžoví čuníci i se dvěma řezníky.

Aktuální problémy Blízkého východu představovala Arabka v nikábu doprovázená dvěma sebevražednými teroristy. Ty ovšem zastínily tři české pohádkové postavičky – Červená Karkulka, vlk a myslivec.

Jejich představitelky poskytly minirozhovor: „Jak dlouho už takhle chodíte v masopustním průvodu?"
Petra Černá ve vlčí masce: „Odjakživa. To znamená od našeho jakživa. Já jsem vlastně Loučimačka, Libkovačka a Dlažovačka, tam bydlím."
Karkulka Anna Bečvářová bydlí také v Dlažově, pochází z Libkova a její maminka z Loučimi: „Lidi jsou vstřícní a štědří – kdyby nebyli lidi kolem, nebyl by masopust. To bychom se mohli zavřít v hospodě a tam se bavit sami. Takže my jsme tu pro lidi, lidi jsou tu pro nás a masopust je pro všechny!"

Tohle všechno potvrdila i Radka Němcová s flintičkou (nejspíš špuntovkou) přes rameno – shodou okolností též obyvatelka Dlažova.
Dolní část Loučimi je o poznání větší, přesto za necelou hodinu a půl už první část průvodu nastupovala do mikrobusu, aby pokračovala do Nové Vísky a za doprovodu Pošumavské muziky rozdávala radost i tam.

Autor: Zdeněk Huspek