Její otevření v příštím měsící plánuje ostromečská obyvatelka Dana Soukupová, která je v našem regionu známá právě pro své působivé výrobky z drátu.

„Galerie vznikne v bývalé ostromečské prodejně, která u nás už asi deset let nefunguje," vysvětluje dvaapadesátiletá drátenice, která si v budově pronajala jednu větší místnost.

„V galerii budu vystavovat své výtvory, například ty, které měly úspěchy na výstavách, ale určitě bych byla ráda, kdyby se zde mohli prezentovat i ostatní místní výrobci," dodala.

Ráda by v galerii také pořádala kurzy pro veřejnost a návštěvníci by si zde vždy mohli vyzkoušet nějakou drobnost sami vyrobit. Do tajů svého řemesla Soukupová pravidelně zasvěcuje zájemce na nejrůznějších kreativních rukodělných dílnách. Před třemi týdny si ji například pozvali do Tlumačova.

Drátenictví se Soukupová věnuje už více než deset let. Nejprve zkoušela drátovat sama podle návodů z časopisů, později se vyučila drátenicí u Petra Musila v Zadní Třebáni. Od té doby svou práci předvedla na mnoha výstavách.

Soukupové stačí kleštičky, trocha obyčejného drátu, spousta šikovnosti a trpělivosti a pod jejíma rukama vznikají dech beroucí umělecká díla.

Z drátů, doplněných například o korálky, vytvoří adventní věnec i drátěnou pomlázku, odrátovává porcelán či velikonoční vajíčka, vyrábí náušnice, prsteny, náhrdelníky, například i trojrozměrné drátěné zátiší s jezírkem, lekníny a žábou.