Veselými pohádkami, tancem a hlavně čerty ožil v sobotu odpoledne kapucínský klášter v H. Týně.

„Akci pořádáme každý rok a město nám na ni přispívá. Bez jeho pomoci bychom ji nemohli pořádat," vysvětlil Emanuel Svoboda, zakládající člen a vedoucí skupiny Práčata z Týna.

Již u vchodu do kláštera se některým dětem ani nechtělo dovnitř. Vpravo od vchodu totiž opékala vuřty čertice, jíž asistoval kolega. Přímo u dveří pod schody stála dřevěná truhla, již hlídal hrozivě vyhlížející čert. A což teprve čertice stojící vedle něj, která výhrůžně podupávala na schodech kopytem.

Po chvíli se i ti nejbázlivější osmělili a vhodili do truhly ´zlaťák´ či jiné platidlo jako dobrovolné vstupné. V klášteře na ně čekaly nejen teplé nápoje a pochoutky, ale k mání bylo i čertovské koření.

„Poutník Hroch do své pohádky zapojí i dětské návštěvníky. Práčata z Týna vystoupí s ukázkou souboje malých husitů s rytířem. Po něm zatančí Srdcové Eso a předvede tance z dob renesance a tance s ohni. Skupina historického šermu Samotáři bude chrlit oheň z čertovských úst," vyjmenoval z programu Svoboda.

V té chvíli už se všichni bavili s Hrochem – Petrem Binderem z Prahy, který je mnohým známý svým putováním, které vydal i knižně.

„Jsem zvyklý chodit pěšky, ale sem jsem musel přijet dodávkou, protože by se mi do vozíčku, který tu samozřejmě mám, nevešlo kočovné divadlo. Rozhodně tu nejsem poprvé, šel jsem tudy v roce 2007 pěšky do Vatikánu. Líbí se mi tady, ale dnes ta zima je docela mazec, ale dobrý," smál se Hroch.

Po programu v klášteře následoval loučový průvod na náměstí a rozsvícení vánočního stromu.