1. zářijový den tohoto roku se významně zapíše do dějin města Poběžovice. Právě toto úterý totiž začala nedaleko poběžovického zámku vznikat unikátní japonská zenová zahrada.

Unikátní je nejen proto, že i tuto meditační zahradu navrhl přední japonský zahradní architekt Kanji Nomura (64 let). Ten navrhl také zenovou zahradu, která stojí od června 1998 na jižním okraji Karlových Varů v blízkosti říčky Teplá v parku nedaleko Parkhotelu Richmond. Nomurovo jméno je spojeno i se zahradou ve Furthu im Wald, kde současně také vedl v červnu 2001 patnáctičlenný tým, který japonskou zahradu zřizoval na popud Masumi Böttcher-Muraki (73).

A právě jméno této Japonky, od loňska čestné občanky Poběžovic, je spojeno i se vznikem zenové zahrady u zámku, v němž žila rodačka z Tokia Mitsuko Aoyama, provdaná za hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergi.

Podmínky vzniku zahrady odsouhlasili 12. srpna poběžovičtí zastupitelé. Garantem její výstavby je Spolek pro zámek Poběžovice – Ronsperg, jenž vznikl za podpory města, a jeho zakládající členové jsou Jana Podskalská, Karl Reitmeier, Petr Kausek, Gabriela Velebná Pištěková a Petr Velebný.

„Spolek naplnil záměr vytvořit projekt, díky němuž by se do Poběžovic alespoň symbolicky vrátila hraběnka Mitsuko Aoyama Coudenhove – Kalergi, která projevila přání spočinout po smrti vedle svého manžela Heinricha, který je pohřben na poběžovickém hřbitově," připomíná starosta Hynek Říha.

Dva roky nato, co hraběnka Mitsuko roku 1906 ovdověla, se přestěhovala do Rakouska, kde zemřela 27. srpna 1941, a byla pochována na Hietzinger Friedhof nedaleko Vídně.

„V oné válečné době nebylo možné naplnit přání hraběnky Mitsuko, jež se objevilo písemně v jejích denících a závěti, nechat ji pohřbít po boku jejího manžela," podotkl Říha.

Snažení přineslo plody

Co se zdálo počátkem druhé srpnové dekády tak trochu hektické, až téměř nemožné, se nyní uvádí v život. V zámeckém parku poblíž nedávno opravené kapličky začleněné na severozápad od zámku do jeho ohradní zdi probíhají zemní práce a začínají být umisťovány balvany tvořící základ zenové zahrady.

Věřila předsedkyně spolku, že se vše podaří časově zvládnout? Jaký měla pocit, když 1. září – stejně jako děti do školy – nastoupili k budování zahrady Japonci?

„Věřila, protože pokud by tomu bylo jinak, nedalo by se něco podobného dělat. Den před jejich příjezdem jsem byla lehce nervózní, aby všichni stihli letadla ze svých bydlišť do Mnichova a tamodtud se dostali v pořádku k nám. Měla jsem obavy, abychom to zvládli, když jsme se s většinou členů realizačního týmu nikdy neviděli. Na 1. září 2015 nikdy nezapomenu, protože přijeli pohodoví, přátelští a usměvaví lidé," prohlásila Podskalská s tím, že tým je připraven pracovat za každého počasí, aby se zahrada mohla 11. září otevírat.

„Bude se využívat každá chvilka, pracovat se bude do soboty včetně, v neděli má tým volno a Japonci ho využijí k návštěvě Prahy. Od pondělí se bude v pracích pokračovat, a to až do pátečního dopoledne. Slavnostní otevření je plánováno na 11. září od 17 hodin," uvedl starosta Říha.

Pořádají Japonský večer

Již tuto sobotu 5. září se od 19 hodin bude navíc konat na terase poběžovické Vinotéky Eriky Stauberové Japonský večer. V jeho průběhu si mohou návštěvníci zkusit připravit sushi a také poslechnout hru na typický japonský nástroj.

Tým, který v Poběžovicích zajišťuje vznik japonské zen zahrady

Masumi Böttcher-Muraki: 73 let, spisovatelka, iniciátorka mnoha euro-asijských projektů, japonských zahrad, čestná občanka měst Poběžovice a Karlovy Vary

Kanji Nomura: 64 let, docent, spisovatel a přední japonský architekt

Masayuki Ichikawa: 42 let, zahradní architekt, majitel velké zahradnické firmy

Kenichi Itakura: 68 let, zahradní architekt, botanik, dendrolog, pedagog

Takemaru Itakura: 28 let, syn Kenichi Itakury, zahradní inženýr

Motoi Uchida: 48 let, zahradní inženýr, ředitel zahradnické firmy

Hajime Hirokane: 29 let, zahradní architekt

Yuya Kurihara: 31 let, zahradní architekt, umělec, pedagog

Tatsuya Nakajima : 32 let, zahradní architekt, umělec, pedagog

Jana Podskalská: 32 let, předsedkyně Spolku pro zámek Poběžovice – Ronsperg

Další členové týmu: manžel hlavní iniciátorky projektu Dietrich Böttcher, starosta Poběžovic Hynek Říha a pracovníci Služeb města Poběžovice

Podívejte se!

Česko-japonsko-německý tým při usazování kamene, který už není obyčejným kamenem. Rozluštění najdete ZDE