Obrovský úspěch, který nemá v našem regionu obdoby, má na svém kontě Taneční skupina Avanti, již zastřešuje SOU Domažlice a vede jeho pedagožka Marie Glötzerová. Z tanečního mistrovství České republiky mládeže, jež pořádal Svaz učitelů tance ČR společně s TŠ Bohémia Chrast, si domažličtí tanečníci přivezli dvě špičková ocenění v plesové choreografii.

„Předvedli jsme plesové předtančení Noc v Transylvánii, se kterým jsme v březnu zvítězili mezi tanečními skupinami západních a jižních Čech na oblastní soutěži v Plzni. Použili jsme pro předtančení nádhernou hudbu Rondo Veneziano a bylo choreograficky postaveno jako příběh mladých dívek v Transylvánii, které se setkají s upíry a nakonec je upíři zakousnou," směje se Glötzerová.

Ona a skupina Avanti měla při nacvičování předtančení obrovskou oporu ve Zdeňku Rezlerovi, Mistru České republiky v ´latině´.

„Dostali jsme se k němu přes našeho tanečníka Dominika Valečku, který s ním během svého působení trénoval. pan Rezler přijel a podstatnou část choreografie nám pomáhal stavět," prozrazuje vedoucí Avanti.

Na ´republice´ díky výhře v oblastním kole šli Avanti rovnou do semifinále.

„Pocity na mistrovství republiky byly různorodé, protože jsme tam osm let nebyli. Na soutěže jsme nejezdili jednak z důvodu finančního, a pak jsme neměli stabilní tým. Až poslední dva roky máme stabilní mančaft, tak jsme se rozhodli, že to v Plzni zkusíme. Do Chrudimi jsme jeli s tím, že se chceme dostat do finále. Bylo tam 19 předtančení, 13 postupovalo do semifinále a sedm do finále," popisuje Glötzerová.

Avanti si na své chvíle museli počkat.

„Obdivovala jsem nervy tanečníků. Vyjížděli jsme v 6 ráno, dojeli tam po 10. hodině, v 11.40 hodin jsme měli ´prostorovku´ a semifinále se rozjelo v pět odpoledne. My jsme měli číslo 9, takže jsme na parket nastupovali před 3/4 na 6. Sledovali jsme celou soutěž a okukovali, jak kdo tančí. Ve čtvrt na 8 bylo vyhlášení finalistů a po osmé se tančilo finále," popisuje průběh soutěže a prozrazuje, že ze semifinále postupovali Avanti z 1. místa, ale tanečníkům to zatajila. „Jen jsem jim řekla, že jdou do finále z pěkného místa, aby si to nezkazili," dodává.

Nakonec TS Avanti Domažlice sbírala vavříny.

„Jsou už vytancovaní natolik, že vyzráli tanečně i výrazově, aby tuhle sestavu mohli zatancovat a podat tak dobře, jak ji na mistrovství republiky předvedli. Získali jsme 1. místo v plesových formacích a také pohár za nejlepší choreografii latinsko-amerických sestav. Pan Rezler na tom má veliký podíl, ale samozřejmě stejně se o to zasloužili i tanečníci. To byly soboty, neděle, kdy se dřelo a každý nášlap, krůček, vlásek i prstíček se ´rovnal´. Já jsem je proháněla a oni sami mezi sebou si vychytávali nedokonalosti. Byla v tom obrovská dřina a zároveň velká chuť něčeho dosáhnout. Klobouk dolů před nimi, že vydrželi ten nápor," kvituje Glötzerová, která s tanečníky začínala v Domažlicích před čtyřmi desítkami let. V 80. letech dostala skupina název Avanti.

Diplomy pro Avanti.

V lednu oslavila paní Glötzerová šestašedesátiny, ale zatím nehodlá přestat s Avanti pracovat.

„Mě to mezi mladými udržuje a úžasně nabíjí, také si díky tomu aktivuji mozek," říká s tím, že kdysi na malý náznak, že skončí, jí její nejbližší řekli, že by bez Avanti umřela.

Zajímaly nás samozřejmě názory tanečníků na získané ocenění, hlavně jejich reakce.

„No, zatím tomu nemůžu pořád uvěřit. Já osobně jsem měla cíl dostat se aspoň do finále. Nikdy by mě nenapadlo, že se staneme mistry republiky. Doposud byl náš největší úspěch 8. místo, hned za postupujícími do finále. Jsem ráda za tento úspěch hlavně kvůli paní Glötzerové, která si ho za léta dřiny s námi zasloužila, a těší mne, že právě naše parta jí pomohla dosáhnout jejího snu," říká tanečnice Kateřina Holubová a prozrazuje: „Bylo vidět, jak je šťastná… Hned jak nás prohlásili za mistry, tak se k nám otočila a tekly jí slzy po tváři."

„Myslím si, že paní Glötzerová ani nevěřila, že bychom v Chrudimi mohli dosáhnout takového úspěchu. Tušili jsme, že naše sestava je silná, a chtěli jsme do finále. Při vyhlášení jsme měli obrovské nervy, když zbývalo určit dvě nejlepší formace mistrovství. Po zjištění, že jsme mistry republiky, jsme si všichni pěkně radostí pobrečeli," nezastírá tanečník Jan Trefanec.

Avanti vědí, že velký podíl na úspěchu má skutečnost, že mohou trénovat v tělocvičně SOU Domažlice a v sále v Třebnicích. Nezanedbatelné jsou efektní kostýmy, které si mohla taneční skupina pořídit díky podpoře Města Domažlice a sponzorskému daru spol. ANSEK clo, konkrétně od jejího ředitele Jiřího Macháčka.

Zdroj: Youtube