Opět po roce probíhá v Domažlicích tradiční Sochařské sympozium Tusta Sculpta. Šest umělců pracuje i přes panující horko v zahradě augustiniánského kláštera na svých dílech, která ozdobí Sochařskou stezku vedoucí na Baldov. Tam bude rovněž v srpnu odhalen obří kalich, který ve svém ateliéru právě tvoří Václav Fiala. Ten během slavnostního zahájení sympozia v pondělí večer představil svoji dosavadní práci.

„Jsem rád, že tradice letních sympozií pokračuje. Loni jsme měli sklářské a letos budou sochaři pracovat s kamenem. Rád bych tímto poděkoval našim partnerům nejen za finanční pomoc," řekl v úvodu slavnostního zahájení ředitel pořádajícího Městského kulturního střediska v Domažlicích Kamil Jindřich.

Zahrada kláštera, kde sochaři právě tvoří, bude po celý týden přístupná veřejnosti, a lidé tak mohou práci umělců sami sledovat. Sympozium končí v sobotu 4. července v 17 hodin.

Kromě umění se mohou diváci těšit také na tradiční multižánrový festival Hudba pod hradem, který se koná ve dnech 3. – 4. července právě v rámci sympozia v zahradě pod Chodským hradem.

Účastníci sympozia:

Česká republika: Václav Fiala, Zdeněk Hůla
Německo: Toni Scheubeck, Reinhard Mader, Tilo Ettl
USA: John Weidman

Letošní sympozium se točí kolem Baldova. Sochy, které sochaři během tohoto týdne vytvoří, totiž opět ozdobí Sochařskou stezku vedoucí právě na Baldov.

„Myslím si, že díky letním sympoziím se z pana Fialy stal milovník Chodska a snad to tak zůstane i po odhalení největšího kalichu v Evropě na Baldově 14. srpna. Jsem rád, že konečně dokončíme snažení našich předků," připomněl ve své řeči během slavnostního zahájení sympozia starosta Domažlic Miroslav Mach.

Vystoupil také předseda Společnosti pro památník bitvy u Domažlic Miloš Novotný, který všem představil pohnutou historii podstavce, na kterém bude obří kalich stát. Sokl totiž pochází již z roku 1931.

„Dříve se na Baldově konaly velké slavnosti připomínající historickou bitvu. Po válce se ale již oslavy na Baldov nevrátily," vyprávěl Novotný, který začal o obnovení atraktivnosti Baldova usilovat v roce 2009.

„V roce 2012 jsem byl přijat panem starostou na radnici a začalo se o stavbě památníku reálně jednat," vzpomínal na složitou práci Novotný.

Záštitu nad stavbou pomníku převzala domažlická radnice. V roce 2013 byla znovu zpřístupněna stezka vedoucí na Baldov a stala se také přírodní galerií děl právě z letních sympozií. V letošním roce byl opraven původní podstavec a sochař Václav Fiala začal pracovat na obřím kalichu.

„Původní nápad byl postavit kalich ze dřevěných prstenců, ale protože životnost tohoto díla by byla pouze pět let, domluvili jsme se na radnici, že ho rovnou uděláme z kamene," vysvětlil Fiala, který všem prostřednictvím fotografií představil svoji náročnou práci.

Václav Fiala představuje svoji práci:

„Kalich je šest metrů vysoký, široký 3 metry, váží 50 tun a je ze žuly. Je složený ze zhruba 10 až 12 tunových dílů, které je možné převážet," prozradil Fiala, který nyní ve svém ateliéru dílo dokončuje, následně kalich rozebere, převeze na Baldov a tam ho znovu složí. Slavnostní odhalení se koná 14. srpna v 17 hodin.

Sympozium finančně podpořilo Město Domažlice, Plzeňský kraj, Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 a Česko – německý fond budoucnosti.