Nyní, v obměněné sestavě, však Sifon opět hraje a zajít si na něj můžete po svátcích do Mrákova, kde zahraje v kulturním domě v sobotu 27. prosince od 20.30 hodin.

O krátký rozhovor jsme požádali zpěváka a bubeníka Jiřího Vébra.

V letošním roce procházela sestava kapely bouřlivými změnami. Může přiblížit, o jaké změny šlo, a stručně představit nové členy? Kdo zůstává z „původní" sestavy?
Z původního obsazení jsme vytrvali Václav Šelmát – kytara, zpěv a Jiří Vébr – bicí, zpěv. Novými členy jsou Antonín Mašíček – bass kytara, zpěv, Milan Růžička – klávesy, zpěv a Petr Kostka – kytara, zpěv.

Jak jste se s celou situací vypořádávali? Nebyly například obavy, že se Sifon, který hraje už přes 30 let, úplně rozpadne?
Po odchodu bývalých členů kapely jsem začal hledat nové muzikanty a mohu zodpovědně říct, že jsem měl šťastnou ruku při výběru. Repertoár jsme pilně cvičili. Dva měsíce jsme byli zavřeni ve zkušebně a mohu zodpovědně sdělit našim fanouškům, že Sifon pokračuje dál v novém obsazení, a hlavně na nových členech kapely je vidět, že hrají s chutí a nasazením, a kapela šlape jako hodiny.

A jak se vám v nové sestavě hraje? Jste sladění?
V nové sestavě jsme se sehráli, a hlavně po dlouhé době je v kapele konečně kamarádská atmosféra a pohoda.

Přinesla či přinese obměna členů nějaké změny ve stylu kapely?
Styl hudby Sifonu je stejný. Zařadili jsme do repertoáru několik starších věcí, což se potvrdilo jako správné rozhodnutí, a posluchačům se to moc líbí a jsou s repertoárem spokojeni.

Co nová deska?
Teď musíme počkat, až si kapela takzvaně sedne, a v květnu začneme zkoušet věci na nové CD Sifonu.

Vzpomínáte, kdy a za jakých okolností jste nastoupil do kapely?
Do kapely jsem přišel v roce 1982 po odchodu ze skupiny Teslar, kde jsem prožil několik hezkých let. Potom jsem dostal nabídku od Sifonu a bylo rozhodnuto.

Proměnila se od té doby nějak vaše fanouškovská základna?
Fanouškovská základna se průběžně mění, přicházejí noví posluchači z řad těch mladších, ale i ti starší na nás stále pravidelně chodí, takže je všechno OK.

Na co se můžou návštěvníci koncertu v Mrákově těšit?
V Mrákově zahrajeme klasický repertoár Sifonu a k tomu zahrajeme i ty starší pecky. Muzika je živější a má větší šťávu než v předchozím obsazení, takže zveme všechny naše fanoušky a věřím, že budou spokojeni.