Zatímco se města, do nichž festival zavítá v jednotlivých letech, mění, Bohemia Jazz Fest zůstává kromě Prahy věrný právě Plzni a Domažlicím. „V obou městech se festival poprvé konal už v roce 2007 a od té doby se do nich každý rok vracíme," poznamená Rudy Linka, který včera večer v Plzni uvedl Hyperactive Kid, kapelu složenou z muzikantů, kteří žijí v Berlíně, polský kvintet Krzysztof Kobyliński KK Pearls Quintet a trio americké klavíristky Carly Bley.

„V Plzni a Domažlicích tedy slavíme malé jubileum, festivalové koncerty se zde konají podesáté. Obě města jsou úžasná a spolupráce s nimi je skvělá. Jejich vstřícnost nám moc pomáhá, vždyť náš organizační tým čítá jen čtyři lidi," dodává Rudy Linka a připomíná, že v těchto dvou západočeských městech se vždy setkávají s příznivým přijetím hudebních fanoušků: „V Do-mažlicích míváme plné náměstí. A díky tomu, že město leží v blízkosti hranic, přijíždějí i jazzoví fanoušci z Německa."

Že Bohemia Jazz Fest má potenciál přitáhnout do České republiky zahraniční turisty dokazuje i to, že jeho generálními partnery jsou letos Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a organizace CzechTourism. Díky nim a dalším partnerům, jako jsou Ministerstvo kultury ČR, Česká pošta a Česká spořitelna a již zmiňované vstřícnosti měst, v nichž se festival koná, jsou koncerty špičkových jazzmanů přístupné zdarma.

Rudy Linka míní, že během uplynulých ročníků už Bohemia Jazz Fest navštívilo více než čtvrt milionu lidí. Vždyť loni festival zaznamenal rekordní účast: 96 tisíc posluchačů.

„Letos nám bohužel nepřálo počasí. Začínali jsme 11. července v Praze; to ještě bylo hezky. Pak se ale počasí zkazilo a pršelo. Přesto nám většina diváků zůstala věrná, takže doufám, že letos budeme moci po skončení festivalu ohlásit, že nás navštívilo okolo pětasedmdesáti tisíc lidí. A dnes v Domažlicích má být hezky, věřím tedy, že poslední letošní koncert bude mít svělou návštěvnost," doufá Rudy Linka a připomíná, že dnes od 17:30 hod. v Domažlicích vystoupí stejně jako v Plzni seskupení Hyperactive Kid a Krzysztof Kobyliński KK Pearls Quintet. Festival uzavře vystoupení rakouské zpěvačky a pianistky Susanne Sawoff.