V Erbovním sále horšovskotýnského hradu a zámku ji za velkého potlesku převzala Marie Poledňáková, režisérka oblíbených rodinných komedií jako S tebou mě baví svět, Jak dostat tatínka do polepšovny, Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Dva lidi v ZOO.

Slavnostní setkání s bohatým programem a velkou autogramiádou na konci (Poledňáková před dvěma lety vydala autobiografii nazvanou S kým mě bavil svět) však potěšilo nejen diváky, ale hlavně samotnou režisérku. Tým Juniorfestu pro ni totiž připravil řadu zajímavých překvapení.

K ocenění jí přišel poblahopřát například herec Pavel Nový a Vlastimil Harapes.

Festivaloví detektivové ale zapátrali i v režisérčině osobním životě, a tak Poledňákovou přišel navštívit i její vnuk, sestřenka, se kterou trávila své dětství, a také známí a příbuzní z Nepomuku u Plzně, které režisérka neviděla desítky let. Poledňáková se totiž sice narodila 7. září 1941 ve Strakonicích, velkou část dětství ale strávila právě v Nepomuku. Tým Juniorfestu vypátral i fotografie z režisérčina dětství, z nichž některé ani ona sama nikdy neviděla.

„Myslím, že tolik překvapení za jeden večer jsem nezažila. Budu na to vzpomínat a nikdy na tenhle krásný večer nezapomenu," řekla potěšená režisérka mladým festivalovým reportérům.

Po slavnostním setkání na zámku se Marie Poledňáková přesunula do dalšího festivalového města – Domažlic, kde se v kině Čakan konala beseda nazvaná O životě s Marií Poledňákovou.

Druhou osobou, která v letošním roce získá Zlatou rafičku, je režisér a herec Filip Renč. Setkání s ním se koná opět na zámku ve středu v 18.30 hodin.