Novou pec přijel vyzkoušet a naučit poslušnosti Augustin Sobotovič, který dlouhá léta v Pelechách žil. nyní je vyhlášeným obecním pekařem v jihočeské Lenoře.
„První pečení je úžasná věc. Tuhle chalupu jsme koupili i kvůli tomu, že měla starou černou kuchyni. Ta mě vzala za srdce. Dnes jsme v peci poprvé zatopili, a podaří-li se upéct chleba, bude to životní zážitek," vítal nás Adolf Dejdar, jehož maminka z Domažlicka pocházela. Však si také pro tuto příležitost oblékl chodský kroj a širák, přičemž v kroji byly oblečeny také ženy, které byly pekaři k ruce.
Ten v té době už střídavě kmital kolem těsta a pece, málokdo by mu hádal 72 let, které dovršil v březnu. „Od rána se to vyvíjelo docela příznivě. Pec je sice dobře natopená, ale s pecí je to jako se ženskejma, každá reaguje jinak. Vše se ukáže," nechtěl předbíhat Sobotovič, držitel titulu Fachman roku 2011.
Úderem 10. hodiny měli příchozí možnost vidět svěcení prostor domu i pece, o které se postaral mrákovský farář P. Przemyslaw Ciupak.
Poté pekař posvětil pec po svém. První štamprli jí věnoval a pec mu za ni poděkovala plamenem. Druhou si připil s ostatními na zdar díla. Pečení předcházel ´úklid´ pece, vymetení oharků, dále vytírání a zároveň zchlazení prostor pomocí namočené jutové látky.
„Nejprve upečeme housky a česnekové placky, chleba až na závěr," vysvětlil Sobotovič, který byl neustále pod zkoumavým zrakem příchozích.
‚Okamžik pravdy' nastal ve chvíli, kdy z pece vytahoval plechy s houstičkami a plackami, vrchol pak ve chvíli, kdy vydala prvních deset bochníků chleba.
„Je moc dobrý, chutná, ale houstičky také," kvitovali návštěvníci, z nichž si někteří ochutnávku odpracovali, neboť se z diváků dobrovolně změnili na pomocníky.
„O tom, že se tady bude péct, jsem se dozvěděl v Domažlickém deníku. Chtěli jsme to vidět na vlastní oči," řekl za pětici cyklistů Milan Kolář z Kolovče, který přijel s kamarády z Poběžovic a Staňkova.
Premiérové pečení v Chodské strážnici nemělo chybu už také proto, že posléze chléb v peci vystřídalo maso.