Waldmünchen – brána Českého lesa. To je název výstavy fotografií, která byla v pátek zahájena v prostorách Grenzland und Trenckmuseum (Pohraniční a Trenckovo muzeum) ve Waldmünchenu.

Přináší snímky Clause Wieteka, fotografa z waldmünchenské části Geigantu ležící na spojnici Waldmünchen – Cham. A nejsou to snímky jen tak ledajaké. Jejich autor se přenesl z města přes vrcholky hor a z ptačí perspektivy zachytil oblast bavorsko-českého příhraničí.

„Claus Wietek je častým návštěvníkem našeho Čerchova. Fotografie jsou na výstavě seřazeny do několika tematických částí, zajímavé jsou snímky pořízené z ultralehkého letadla na město Waldmünchen, vrchol Čerchova a některé oblasti Šumavy," říká ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda, který si vernisáž výstavy nenechal ujít. Dodává, že je možné návštěvu výstavy spojit s prohlídkou muzea.

Co přináší muzeum

Grenzland und Trenckmuseum bylo otevřeno v listopadu 2001 v historické budově zvané Schergenhaus. Ve třech patrech přináší řadu zajímavostí. Přibližuje osud proslulého barona Trencka z dob vlády Marie Terezie. Jedná se o časy, kdy se její sousedé, pruský král Friedrich a bavorský kurfiřt Ludvík, snažili získat území na úkor mladé rakouské císařovny.

Baron Franz von der Trenck má úzkou spojitost s naší zemí. Stala se místem nájezdů pandurů pod jeho vedením. V prosinci 1745 byl uzavřen mír, který ukončil II. slezskou válku mezi Rakouskem a Pruskem. Na začátku následujícího roku byl Trenck obviněn ze surového zacházení s podřízenými, z násilností spáchaných na nepřátelském území a z defraudace císařského majetku. 20. srpna 1748 byl vynesen rozsudek – doživotní žalář v Brně na Špilberku.

Trenck se dožil pouhých 38 let, 29. září 1749 sepsal závěť v pevnosti Špilberk a o pět dní později zemřel. Jeho mumifikované tělo bylo uloženo do hrobky v klášteře kapucínů.

Waldmünchenské muzeum se dále také věnuje tématu ´železné opony´ a otevření hranic. Přináší odkazy na historii města, tamní živnostníky, řemeslníky a obchod. Zabývá se i sklářstvím a poštovnictvím.

Kdy je otevřeno

Muzeum i výstavu můžete navštívit až do 31. října vždy v úterý, soboty, neděle a svátky v době od 14 do 17 hodin. Výstava leteckých fotografií C. Wieteka bude přístupná až do 13. ledna 2015. Dospělí zaplatí vstupné 2 eura, děti 50 eurocentů. Pro rodiny je zvýhodněné vstupné ve výši 5 eur.