Stalo se tradicí, že se v Domažlicích během letních měsíců konají pravidelné akce, jako jsou Bohemia JazzFest, umělecká sympozia, Chodské slavnosti, mezinárodní klarinetové kurzy i mnohé další. Nabitá série kulturních pořadů se do povědomí Domažlických i návštěvníků vžila pod názvem Kulturní léto. Povídali jsme si o něm s Kamilem Jindřichem, ředitelem domažlického MKS.
Našla se v nabitém letním programu skulinka na nějakou úplnou novinku?
V letošním roce pokračujeme v uvádění již zaběhnutých tématických a žánrových cyklů, až na pár výjimek se ale snažíme oslovovat stále nové interprety, program je tedy každý rok v něčem odlišný. Pokračujeme s vloni nově uvedenými cykly Pocta varhanům a Domažlická zastavení, která odhalí tajemství dalších zajímavých míst ve městě. Letos navštívíme aleje u náměstí, Chodský hrad a Chodské náměstí, tento cyklus připravujeme opět s domažlickým historikem a majitelem Nakladatelství Českého lesa panem Zdeňkem Procházkou. Bohemia JazzFest k nám letos přiveze skvělou zpěvačku z New Yorku, to bude jistě také velký zážitek. Významná pro letošní ročník je ale skutečnost, že dvě akce slaví jubilea – výtvarné sympozium a festival Hudba pod hradem 10. ročník a Chodské slavnosti – Vavřinecká pouť 60. ročník. Tomu samozřejmě věnujeme velkou pozornost.

Tradiční umělecké sympozium se bude konat ve stabilním termínu – začátkem července. Co bude jeho letošním námětem a dostanou se díla na něm vzniklá opět na nějaké veřejnosti přístupné místo?
Letos pořádáme sklářské sympozium – Tusta Vitrea, tedy „Domažlice skleněné". Na prostranství před Chodským hradem budou instalovány sklářské pece, akci pro nás zajistí opět VOŠ a SŠ sklářská z Nového Boru. Chybět nebudou prezentace sklářských technologií a výroba drobných uměleckých předmětů. Na jednu novinku bych ale rád upozornil – již nyní probíhají přípravy na vytvoření nové sochy pro Sochařskou stezku na Baldově, která bude unikátní v tom, že dojde k propojení a kombinaci dvou materiálů – kamene a skla. Technologicky je to zatím ne příliš probádané a vyzkoušené téma, nicméně už nyní vypadá studie sochaře Václava Fialy velmi slibně. Technologicky mu velmi pomáhá domažlický odborník v tomto oboru Ing. Petr Šámal, který je odborným poradcem letošního sympozia. Akce se tedy bude odehrávat v centru města, současně bude na baldovské stezce probíhat práce V. Fialy.
Zajímavostí bude i představení unikátního uměleckého díla – skleněného basreliéfu, který byl nedávno instalován v arciděkanském kostele.
Podrobný program sklářského týdne je uveden v brožuře Kulturní léto a na internetu.

Tématem letošního filmového festivalu v Letním kině je Hrabalovo Pábení.  Uvažovali jste při přípravách i o možném jiném tématu, nebo byly hrabalovské filmy jasným tématickým favoritem?
Témat bylo více, nicméně toto pro letošní rok zvítězilo. Samozřejmě ale další téma nezapadne a myslím, že je můžeme využít při některém z budoucích ročníků.

Bude v letním kině už nová promítací digitální technologie, podobně jako je v kině Čakan od října?
Přesně tak – v letním kině máme už nové plátno, ve druhé polovině měsíce června bude převezena digitální promítačka do letního kina a začneme zde promítat digitálně – což v tomto případě znamená zejména promítat aktuálně, tedy filmy, které jsou nabízené distribučními společnostmi, nikoliv archivní snímky, jak tomu bylo do loňského léta.
Digitálních letních kin příliš mnoho není, jsem sám zvědav, jak se tato skutečnost odrazí v návštěvnosti. Letos to bude poprvé – a to je vždy spojeno s určitým napětím a možná i trochou nervozity. Odborníky nám nebylo doporučeno promítat venku ve 3D technologii vzhledem k možným vlivům venkovního vzduchu, jako např. vlhkost, prašnost, sekundární světlo apod. Efekt by nemusel být  stoprocentní, proto budeme promítat jen filmy 2D. Ale to jen na dva měsíce, od poloviny září bude v provozu opět 3D kino Čakan.

K bohatému programu letošních jubilejních 60. Chodských slavností se na stránkách Deníku budeme vracet podrobněji. Dnes bych se jen zeptal: příprava kterých pořadů byla organizačně či časově nejnáročnější?
Nejnáročnější je komunikace a potvrzování účasti zahraničních souborů, mnohé z oslovených svoji účast odříkají, nebo najednou přestanou komunikovat a to je samozřejmě problém. Tuto zkušenost mají i kolegové z jiných festivalů, mnohdy se stane, že zahraniční soubor odřekne účast i dva týdny před konáním festivalu, což pořadatelům jistě zkomplikuje veškerý průběh připrav i samotné akce. Budeme doufat, že u nás letos vše vyjde podle plánů a příslibů všech pozvaných.

Když pomineme Chodské slavnosti, dá se odhadnout, které z programů mají potenciál přilákat diváky i z jiných regionů, kteří by jinak na Domažlicko nepřijeli?
Já vnímám kulturní nabídku jako přidanou hodnotu k tomu, co naše krásné historické město i se svým okolím může nabídnout tuzemským i zahraničním turistům. Hudbu pod hradem a další akce navštěvují mnozí, kteří pobývají na Domažlicku na dovolené, jezdí sem diváci i z jiných okresů. Já ale osobně považuji za skvělý ten fakt, že v začátcích akce Hudba pod hradem, která se koná první týden v červenci a zahrnuje i dva dny státního svátku, mnoho místních lidí mrzelo, že jsou zrovna na dovolené a akci nemůžou navštívit. Dnes mnozí z nich již změnili zaběhnutý termín své dovolené jen proto, aby si sympozium a festival mohli užít. To mě opravdu velmi těší.

Na velkou většinu pořadů je vstup zdarma, což nebývá ve všech městech obvyklé. Jak se daří tak velkou porci kulturních programů ufinancovat?
Velkou měrou je to zásluha našeho zřizovatele – Města Domažlice, které vždy za dobu mého působení v MKS naše akce finančně podporovalo.
Dalšími zdroji financování jsou dotace, o které jsme v období konce minulého roku a prvního čtvrtletí tohoto roku společně s naší paní ekonomkou MKS R.Vondrašovou žádali. Všechny naše žádosti byly zatím schválené a naše akce tedy podpoří Ministerstvo kultury ČR, Czechtourism, Plzeňský kraj, Plzeň – Evropské hlavní město kultury, na vyjádření jednoho poskytovatele ještě čekáme. Velkou radost mám i ze schválení naší žádosti o mediální partnerství České televize v rámci 60. Chodských slavností.

Dokážete si vy osobně některý z pořadů vychutnat jako divák, aniž byste byl stále myšlenkami ´v práci´? Těšíte se na některý pořad obzvlášť?
Tohle jsem se bohužel zase tolik nenaučil. A týká se to i všech našich zaměstnanců, kteří mají na akcích své povinnosti. I když vše běží a člověk se může zaposlouchat, stále podvědomě sleduje, co se kde děje, a je tak trochu na trní. Opravdu rád si zajedu někam do divadla či na koncert do jiných měst, je to zkrátka jiný pocit a člověk vnímá jen to, co se odehrává na jevišti. A na co se osobně obzvláště těším? Asi na sympozium, které k nám přinese letní prázdninovou atmosféru a je spojeno se setkáním s příjemnými lidmi. Ale věřím, že celé léto je protknuté zajímavými akcemi, a děkuji tímto všem kolegům – zaměstnancům MKS za jejich přípravu a zajištění zdárného průběhu.