Na křtu knihy Květy bez vůně se v domažlické Galerii bratří Špilarů sešly desítky návštěvníků a řada zajímavých hostů – kmotra knihy, prezidentka společnosti čínských žen v Praze Li – Feng, majitel nakladatelství Petrklíč Juraj Himal, ředitelka domažlické knihovny Boženy Němcové Lenka Šírová a nechyběl ani druhý kmotr knihy, syn spisovatelky, herec, operní pěvec a hudební skladatel Reno Rivai.

Na křest bohužel nemohli dorazit kmotři Josef Nejdl z Muzea Chodska, herečka Taťána Fischerová ani sopranistka Barbara Slezáková.

V hudebním programu křtu zahráli domažličtí hudebníci Josef Stočes a Martina Morysková, v chodských krojích hráli a zpívali i Hynek a Patrik Hradečtí a Žaneta Písaříková.

Jedinečným zážitkem pak bylo vystoupení čínské pěvkyně Feng Yün Song, která studovala pekingskou operu a klasický zpěv a na Univerzitě Karlově také bohemistiku. Návštěvníkům v domažlické galerii zazpívala čínskou lidovou a českou lidovou píseň v obou jazycích.

Nejnovější autorčin počin Květy bez vůně vypráví formou povídek příběhy cizinců, kteří z různých důvodů žili v České republice. Mnozí z nich přijížděli s vidinou lepšího života, ale ne všichni zde nalezli své štěstí. Jejich osudy provázel nejenom úspěch a vstřícné přijetí od místních obyvatel, ale i nevraživost v podobě rasismu, prohry, zklamání a osobní tragédie.

„Všechny povídky mají pravdivé jádro. Na knize jsem pracovala možná sedm osm let a dlouho jsem váhala, jestli ji mám vydat, ale řekla jsem si, že je to třeba," říká spisovatelka. „Už v roce 2001 jsem napsala knihu povídek na podobné téma, kterým jsou mezilidské vztahy, jež se podle mě v poslední době zhoršily. Lidé jsou nervózní, chybí jim jistoty a je to bohužel poznat i na jejich chování," dodala.

Knihu ilustroval výtvarník a ředitel Galerie bratří Špillarů Václav Sika, stejně jako předchozí autorčiny knihy Smaragdové ostrovy a Pozdní vyzvání.

„Marie Rivai vydala celkem přes deset knih a víme, že tahle není poslední. Známe se už asi patnáct let a já stále musím obdivovat její elán i její tvůrčí schopnosti," poznamenal k autorce nakladatel Juraj Himal.