Již tradičně mezi ně patří i trojice následujících dobrodružství.

PEVNOST TÝN

Již posedmé se v letošním roce utká pět školních týmů v historických prostorách Státního hradu a zámku Horšovský Týn. Nejoblíbenější doprovodná akce festivalu se koná v pondělí 14. listopadu od 14 hodin a díky zajištěné živé projekci bude zpřístupněna i široké veřejnosti.

Vítězné družstvo získá zahraniční zájezd do německého Legolandu od CK Bus Tour Foltýnová.

„Školní týmy budou opět plnit pět úkolů za pomoci pěti kapitánů z řad známých českých herců. Pětici oblíbených tváří Lukáše Langmajera, Karla Zimu, Veroniku Arichtevu, Sabinu Rojkovou a Filipa Cíle mohou současně diváci potkat v prostorách hradu na autogramiádě, která je s doprovodným programem spojená. Do role rozhodčí nastoupí herečka Jana Pidrmannová," sděluje kastelán hradu Jan Rosendorfský.

Akce je inspirována známou francouzskou soutěží, které se nedávno účastnil i tým z Česka, avšak týnská verze kromě hladiny adrenalinu a sportovních dovednosti zkoumá navíc i znalosti žáků pátých a šestých tříd.

DETEKTIVEM NA ZKOUŠKU

Další soutěžní hra pro tři týmy žáků základních škol se uskuteční v Domažlicích.

„V uplynulých dvou letech jsme za velkého zájmu žáků i pedagogů představili soutěž Detektivem na zkoušku. I letos proběhne pátrání po pomyslných zločincích. Mladí detektivové si vyzkouší skutečnou policejní práci," uvádí Zdeňka Lukešová, koordinátorka doprovodných akcí.

Děti se během soutěže seznámí s kriminalistickými postupy, naučí se snímat otisky, sbírat stopy v terénu, zkusí vyslýchat svědky a v závěru se pokusí identifikovat pachatele.

„Z důvodu nutného utajení není příliš informací, které můžeme sdělit. Soutěžící zažijí jedinečný pocit, který je vlastní kriminalistům při odhalování těžkých zločinů," dodává Lukešová. Soutěž vzniká ve spolupráci s Městskou policií Praha a Městskou policií Plzeň.

STRAŠIDELNÁ STEZKA

Také Zámecký park opět ožije strašidly a jinými nadpřirozenými bytostmi. Na necelém půl kilometru děsu a hrůzy vás čekají mnohá překvapení, na která budete dlouho vzpomínat. Akce se opět ujalo skautské středisko Zelený šíp Dobřany a Pionýrská skupina Stopaři.

Návštěvníci si vyzkouší dabing a nahlédnou do počátků kinematografie

Jednou z novinek letošního Juniorfestu je spolupráce s Národním filmovým archivem (NFA), díky které organizátoři návštěvníkům nabídnou bohatý doprovodný program v podobě netradičních workshopů a pracovních dílen.

V jedné z nich se návštěvníci seznámí s prekinematografickými aparáty a tím, jak je možné, že vidíme filmy jako souvislý pohyb (v sobotu od 10 hodin v MKS Domažlice a v pondělí od 8 hodin na zámku v H. Týně). Na místě budou k dispozici dva lektoři a tři aparáty zoetrop, praxinoskop, forolyt a ruchové přístroje a desky.

Za odborné asistence slavné Olgy Walló si mohou děti vyzkoušet, jak vzniká filmový dabing (v úterý od 9 hodin na zámku). Legenda českého dabingu, jež spolupracovala zhruba na stovce celovečerních filmů, nastuduje a předabuje s dětmi scénu z filmu Asterix a Obelix. Olga Walló je česká dabingová režisérka, překladatelka a spisovatelka. V roce 2011 v rámci cen Františka Filipovského obdržela Cenu FITESu za celoživotní dabingovou tvorbu.

Letos navíc slaví narozeniny Studio Kamarád, a návštěvníci se tak mohou těšit na oslavu za osobní účasti Jiřího Chalupy v rámci Dne s českou televizí. Setkání s oblíbenými postavami Jů a Hele, Večerníčkem nebo králíky z klobouku se odehraje v Domažlicích (v MKS v neděli od 9 hodin) i Horšovském Týně (na zámku v neděli od 13 hodin). Chybět nebudou pořady a moderátoři ČT:D, atraktivní soutěže a pracovní dílny.