Mračna se v sobotu před třetí odpolední hnala ke Hrádku, kde se scházeli lidé na vzpomínkovou slavnost a křest knihy o J. S. Kozinovi. Po chvíli nevýrazného deštíku, který zapříčinil malé zpoždění, mohl program začít.

„Vítám vás pod sochou Jana Sladkého Koziny, kde si připomínáme 320. výročí jeho popravy. Při zahájení bych chtěl přivítat chodského praporečníka Václava Příbka z Draženova s čestnou stráží," pronesl v úvodu starosta Újezda Václav Kalčík.

Po jeho slovech už za zvuku dudácké muziky nastoupili pod pódium praporečníci a sklidili velký potlesk přítomných, kteří na Hrádek vážili v dusném letním odpoledni cestu, přičemž ti poslední už přicházeli s deštníky.

Vzápětí vyzval k příchodu na pódium pozvané Kalčík přítomné zástupce historických chodských obcí, a to starosty Jana Bozděcha z Klenčí, Františka Jílka z Chodské Lhoty a za Postřekov místostarostu Petra Anderleho.

Zdroj: Youtube

Ze vzpomínkové slavnosti na Hrádku.„Za Draženov tu máme v čestné stráži starostu Štěpána Sladkého. Štěpáne, na chvilku je opusť a přijď sem mezi nás. Nesmím zapomenout na královské město Domažlice a ing. Miroslava Macha i na majitele Chodské chalupy Václava Hrbáčka. Jsme rádi, že se objektu ujal, i za to, jak prostředí pod pomníkem Jana Sladkého Koziny vypadá. Sami vidíte, jak to zde zvelebil," prohlásil Kalčík, který mezi lidmi marně hledal další pozvané starosty chodských vsí.

Posléze došlo na křest knihy autora Miloše Novotného (na malém snímku vlevo) Říkalo se mu Kozina.

„Celou dobu, co jsem knihu připravoval, mi dělala radost, Škoda, že už to skončilo. Teď je na řada na ní, aby ji dělala vám. Pokud by jenom trošku pomohla povýšit slávu Chodska, byl bych moc šťastný," prohlásil Novotný bezprostředně před křtinami díla.

Šenkýř poté přinesl všem shromážděným na pódium zlatavý mok, jímž byl slavnostní křest proveden. „Aby si kniha získala srdce čtenářů, připijme si společně," vyzval kolegy starosta Újezda.

Zdroj: Youtube