Spolu s mnoha dalšími autory oblíbených společenských her se zúčastnil Festivalu deskových her, který se o víkendu konal v osvračínském zámku.
Jeho hra se snad přes noc stala opravdovým hitem. Nejvíce zájemců si našla mezi muži a chlapci.

„„Hra se jmenuje Speedway a je to vlastně plochá dráha s motorkami. Specializuji se na spíše na 3D figurky, proto i motorky jsou plastické. Pohyb umožňuje krokovací kolečko a každý hráč si může určit vlastní trasu. Je to spíše klučičí věc, ale je jednoduchá, takže si ji může společně zahrát celá rodina,” prozradil Jalůvka.


Speedway však není jeho první autorskou hrou. Ta první byla na téma amerického fotbalu a poté, co ji Jan Jalůvka vymyslel, ležela dlouho v šuplíku. Pak na internetu objevil společnost, která se zabývá rozvojem her od neznámých autorů a přihlásil se do konkurzu.


„Do konkurzu jsem šel s tím, že se tam asi neprosadím. Když jsem hru představil, začali se všichni smát, ale když jsem ji předvedl fyzicky, začal blázinec. Hra vyhrála ročník, ale potlačila ji dozadu jiná, která se jmenovala Verona. S druhým ročníkem šla opět do popředí a dokonce se našel i vydavatel, který o ni měl zájem, což je velmi důležité,” popisuje Jalůvka.


Je zajímavé, že ačkoliv Jan Jalůvka nikdy deskové hry nehrál a ani ho to vlastně nebaví, dokáže kápnout do noty vášnivým hráčům.
„Hry opravdu raději vymýšlím, než hraji,” prozradil na sebe.


Už nyní má autor v hlavě další nápad.
„Nápady by byly, ale protože je to můj koníček, je to hlavně o čase. Vymyslet hru, aby se líbila, chce čas a přesto nemáte zaručeno, že se bude líbit. Je to jako s písničkou. Můžete jich složit dvacet a ani z jedné se nemusí stát hit,” dodal.