Radost, ale hlavně vánoční atmosféru přijel do Loučimi udělat dětský pěvecký sbor Radost ze Kdyně a během téměř hodinového vystoupení se jeho členům tento záměr určitě zdařil. Pod vedeném učitelky Jaroslavy Václavovičové předvedlo 35 dětí se sólistkami Karolínou Löffelmannovou a Šárkou Peštovou svůj vánoční repertoár. Odměnou jim za to byl potlesk zaplněného kostela.

„Mně se to líbilo moc," zhodnotila výkon dětí loučimská kronikářka Marie Friebelová, „navíc ten sbor znám už léta, zpívat tam chodil i náš dneska třicetiletý syn Lukáš."

Všem návštěvníkům koncertu popřála pěkné Vánoce i poklidný čas předvánoční starostka Sokola Loučim Vladimíra Kacerovská a zároveň je pozvala na náves, kde se vzápětí nato opět zpívalo.

Nejprve to byly koledy v podání místních dětí, které s nimi připravila varhanice místního kostela Martina Matějková. Následoval operní hlas tenora Milana Suleje a snad největší radost měly nejen děti, ale i dospělí z opětovné návštěvy domažlického ponocného Romana Holuba, který zazpíval taky. A nejen to, předvedl svoji halapartnu, roh na oznamování času a nechal děti sfouknout svíčku ve své lucerně – jen příběh o panně, kterou po tomto aktu čekají za rok vdavky vzhledem k věku dětí nevyprávěl…

To všechno probíhalo pod stromem, ověšeným rozsvícenými modrými žárovičkami s velkou hvězdou v koruně. Ještě než starostka obce Jana Dirriglová popřála hezké Vánoce i štěstí v novém roce všem, převážně místním, oznámila pro příští rok malou změnu: „Vzhledem k tomu, že dnešní vánoční strom narostl do hodně velkých rozměrů, zasadíme během roku hned vedle menší, na který bude taky lépe vidět."

V poněkud sychravém počasí, kdy místo sněhových vloček padalo z nebe mrholení, přišel vhod jablečný čaj i svařené víno, které připravili sokolové a nakonec došlo i na vánoční přáníčka, jichž k radosti dětí i dospělých vzlétlo hned několik.

Autor:Zdeněk Huspek