Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Juniorfest se letos v listopadu bude konat již poosmé.

Letošní ročník však přinese jednu výraznou změnu – mezi festivalová města se tentokrát přidávají i Domažlice.

Juniorfest nejdříve začínal s jedním festivalovým městem – Horšovským Týnem, v dalších ročnících se pak přidala města Plzeň, Dobřany a Přeštice.

„Nabídka zapojit Domažlice do festivalu vzešla ze strany města už vloni a my jsme rádi, že nyní můžeme vyjít vstříc. Určitě moc rádi využijeme nově zrekonstruované domažlické kino pro projekce festivalových filmů, ve městě by měl být i nějaký doprovodný program, o kterém nyní jednáme s MKS," uvedla ředitelka festivalu Judita Soukupová. Hrad a zámek v Horšovském Týně však i nadále zůstává srdcem celého festivalu.

„To hlavní se bude jako vždy odehrávat na zámku, ten přidává festivalu zvláštní kouzlo. Jen tak bychom ho neopustili, stejně jako pana kastelána, který je v tom s námi od úplného začátku," podotkla ředitelka festivalu.

Kompletní program festivalu je zatím stále ještě v přípravě, už nyní je ale jisté, že kromě tradičních filmových projekcí se vrátí populární hra Pevnost Týn a nebudou samozřejmě chybět ani zajímavá setkání s filmovými herci a tvůrci.

Festivalové ocenění Zlatá rafička v letošním roce převezme česká režisérka Marie Poledňáková.

Vedení festivalu oslovilo také herce Terence Hilla (76 let), ten však musel odmítnout, protože natáčí.

Marie Poledňáková:

Úspěšná česká režisérka, která si k většině svých filmů napsala i scénář, se narodila v roce 1941 ve Strakonicích. Vystudovala Akademii múzických umění v Praze, od roku 1961 až do roku 1983 pracovala v Československé televizi nejprve jako asistentka režie, poté jako scenáristka a režisérka. Od roku 1983 pracovala šest let jako režisérka Filmového studia Barrandov.
Je režisérkou rodinných komedií jako například Jak dostat tatínka do polepšovny, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Dva lidi v ZOO. Jejím nejslavnějším snímkem je film S tebou mě baví svět, který diváci zvolili Komedií století a zároveň nejlepším dětským filmem století. V novém tisíciletí pak Poledňáková natočila filmy Jak se krotí krokodýli, Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel.