Jako předzvěst blížících se svátků jara – Velikonoc, se slaví masopust. Je vázán na církevní kalendář, mezi Velikonoci a koncem masopustu je 40 dní půstu, přičemž do této doby nejsou započítány neděle.

Masopust znamenal v minulosti období zabijaček, tancovaček a bálů. „Málokdo si uvědomoval spojitost s masopustem jako oslavou období hojnosti. Takto však byl masopust vnímán, protože nebyly polní práce a lidé měli čas na zábavu. Zimní klima bylo pro zabijačky příznivé díky delšímu uchování potravin, zejména masa, bez konzervace," vysvětluje ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl.

Masopust býval příležitostí k tomu, aby lidé před následujícím postním obdobím zasytili tělo i ducha. A to se udrželo dodnes. Je stále spojen s hojností jídla, pití, veselostí, muzikou a maškarami.

Přímo vzorově uchovávají masopustní tradici v Postřekově. Tam trvá masopustní veselí dokonce čtyři dny – od soboty až do úterý! Však si kvůli tomu také většina místních vybírá dovolenou.

Páteční večer je věnován v historické hospodě U Hadamů sezpívané. Při ní se děvčata a chlapci připravují na nedělní odpoledne, na krojovaný průvod před Kytičkovou zábavou, jíž předchází sobotní Maškarní bál.

Krojovaný průvod je věnován svobodným. Je odrazem dob minulých, kdy se při něm loučila děvčata se svými hochy, které čekala vojenská služba – rekruty, na Chodsku legrůty. Loučení vyvrcholilo na Kytičkové zábavě, jejíž název je odvozen z aktu, kdy děvčata svým hochům – legrůtům, s nimiž se musela na dobu vojenské služby rozloučit, věnovala umělou kytičku.

„Postřekovská omladina roste pěkně nahoru, přijeli k nám oficíří a vzali je na vojnu," zpívá se v chodské písni, která zní v krojovaném průvodu. A to i přesto, že povinná vojenská služba u nás skončila před deseti lety. V Postřekově se tradice dodržuje, je však pravda, že při nedostatku místních hochů ve věku 18 let (odvedenců) občas musí zaskočit nějaký ten přespolní.

Při postřekovském masopustu se nezapomíná ani na ty, které váže manželský slib. Jim patří pondělní Babský bál.

Vyvrcholením postřekovského masopustu je úterní průvod maškar, v jehož čele jdou děvčata s housličkami. V průvodu nechybějí mládenci s děvčaty, jejich úkolem je pronést přes obec až na fotbalové hřiště figurínu masopusta. Již přes půl století v Postřekově figurína po vyřknutí ortelu soudcem končí na šibenici. Je to trest za prohřešky všech Postřekovských v předchozím roce.

„Huž je konec masopustu, bájo, huž je konec muziky, koupíme si růženeček, bureme se modliti," zazpívají Postřekovští, než se vydají o masopustním úterý truchlit k muzice coby pozůstalí.

Tento způsob skoncování s masopustem je pro Postřekov příznačný. V jiných místech Domažlicka, například ve Stráži či Nevolicích, končí masopust po zapálení v rybníku. V Milavčích mu někteří říkají Bakchus (latinské jméno Dionýsa, řeckého boha vína a nespoutaného veselí) a bývá po odsouzení zapálený svržen z mostu do říčky Zubřiny.

Při obnovování masopustních tradic v Klenčí pod Čerchovem byl zvolen ještě jiný způsob ´smrti´ masopusta. Po maškarním průvodu Klenčím je v dolní části městyse podroben soudu a dostává se do rukou kata, jenž mu setne hlavu.

Nenechte si ujít

POSTŘEKOV

● V sále hospody U Nádraží se v sobotu uskuteční maškarní bál. Vyhrávat bude od 20 hodin Sedmihorka.

● V neděli se od hospůdky U Hadamů vydá v 16 hodin průvod krojovaných k hotelu U Nádraží, kde na Kytičkové zábavě zahraje od 17 hodin Hájenka.

● V pondělí v hospodě U Nádraží začíná v 19 hodin babský bál s Dupalkou.

● V úterý vyjde v 16 hodin od tělocvičny TJ Sokol masopustní průvod na fotbalové hřiště. Tam se uskuteční soud s masopustem, který skončí na šibenici. Následuje Truchlení pozůstalých u muziky v sále U Nádraží, při němž zahraje Hájenka.

KLENČÍ POD ČERCHOVEM

● V sobotu hodinu před polednem sraz maškar v hospůdce U Psůtků. Ve 14 hodin se průvod vydá na cestu Klenčím, aby posléze došel před nádraží, kde herec Pavel Nový přednese masopustní řeč a bude skoncováno s masopustem, čeká ho poprava. Následuje zábava v sále U Nádraží, na niž je vstup zdarma.

DALŠÍ V REGIONU

Masopust ve Folmavě. Sraz masek je v sobotu ve 13 hodin v hasičské zbrojnici, předpokládaný začátek průvodu ve 14 hodin.

Strážský a nevolický masopust. Jeho účastníci se sejdou v sobotu ve 13 hod. ve Stráži u rybníčku na návsi. Poté se maškary vydají po obci za doprovodu Horalky do Nevolic. Přibližně v 16.30 hodin kázání u nevolické kaple, po něm je vhození masopusta do rybníku.

Masopust ve Spáňově. Masopustní průvod pořádá v sobotu také SDH Spáňov. Vyjde v 15 hodin od místního hostince v doprovodu pojízdné udírny. Na závěr bude posezení s harmonikáři.

Újezdský masopust. Sraz masek je ve 14 hodin v hostinci Na Stříbrnce, na cestu se průvod masek vydá o hodinu později. Po skončení masopustního průvodu pokračování tamtéž, občerstvení zajištěno.

Masopustní průvod Luženicemi a Luženičkami. Masky vycházejí v sobotu ve 13 hodin z luženické hospůdky U Ducháčka.

Premiérový masopust v Radonicích. Sbor dobrovolných hasičů Radonice srdečně zve na 1. ročník masopustního průvodu obcí Radonice. Ve 13 hodin je sraz masek v místní hospůdce, o hodinu později začně průvod maškar obcí. Po skončení průvodu bude masopustní veselí pokračovat v hospůdce.