Ve dvouapůlhodinovém představení předvedou své umění artisté, akrobaté, žongléři a diváci uvidí i obratné kousky se zvířaty. Krom hus, malých prasat, lamy, velblouda či koní se v šapitó objeví i smečka lvů nebo cirkusový maskot africká slonice Tembo.
Za jménem cirkusu Bob Navarro King se skrývá tým lidí vedených bratry Navrátilovými, kteří mají nač navazovat. Ještě před pěti lety byli totiž součástí věhlasného Humberta. Po osamostatnění si udržují jak tradici, tak velikost i rozmanitost představení, které je soustředěno na artistické výkony a zvířata.

„V první polovině představení se předvede právě řada artistů, akrobatů a také žongléři. Druhá část je založena převážně na zvířatech," říká Karel Navrátil z cirkusu King.

Právě zvířata jsou podle Navrátila hlavní tahák, který by měl oslovit publikum.
Cirkus, do jehož hlediště se vejde na šest set diváků, má obrovský zvěřinec, který čítá na šedesát zvířat.

A zvěřinec musí každý den žrát.
„Takoví lvi sežerou do deseti kilo masa denně a máme jich více než deset. Není ani tak těžké maso koupit, ale sehnat ho, jezdíme i sto kilometrů daleko. Každý týden sháníme nejen maso, ale seno, slámu či piliny," poukazuje Navrátil.

King má letos už za sebou řadu měst, jako Cheb, Mariánské Lázně , Planou, Tachov a nyní zavítal do Horšovského Týna.
Na štaci vyráží každoročně v druhé polovině února. „Vždy, když poleví mrazy. Končíme pak v listopadu a vracíme se domů."
To má cirkus za sebou kolem pětatřiceti navštívených měst, všude stejné představení. Scénář mění po dvou letech. To má svůj důvod. Za dva roky totiž objedou celou republiku. Jeden rok Moravu, druhý pak Čechy.

Pětatřicetkrát tedy cirkusáci spolu s deseti dělníky musí vše opakovaně postavit a složit.
„A pokaždé to je adrenalin. Stavíte pořád někde jinde. Na křivém pozemku, z kopce, v blátě, v dešti nebo ve vedru. Nikdy není stavba stejná. Výsledek je stejný, nikoli ale podmínky. Jsme ale sehraná parta a tak to jde jako po másle," dodává Navrátil s tím, že celkem se o cirkus stará či v něm vystupuje na tři desítky lidí.

Rodina Navrátilových provozuje cirkus už po několik generací. Na úplné začátky zavzpomínala dnes již šedesátiletá Marie Navrátilová.
„Předci začínali s jedním medvědem, s nímž jezdili po poutích. Pak se koupil stan a přidali se k nim kejklíři. Jak šel čas, vše se vyvíjelo. Když už měl cirkus jméno, stal se státním. V tu dobu se mohlo hrát jen v Rusku, Polsku a NDR. Po roce 1989 jsme cirkus od státu odkoupili a začali znova. Cirkusu jsme s manželem věnovali velkou část svého života a projeli jsme kus světa. Hráli jsme ve Francii, Holandsku, Belgii, Rusku a projeli jsme i celou Asii. Je to však práce od nevidím do nevidím, žádné volné soboty a neděle, žádná dovolená."

V Horšovském Týně King návštěvníci uvidí od čtvrtka do soboty od 17.30 hodin, poslední vystoupení je v neděli od 11 hodin.

Autoři: Antonín Hříbal, Helena Bauerová