Pro tuto turistickou sezonu se stal jednou z novinek tamního Dřevorubeckého muzea. To bylo před lety otevřeno v patře bývalé školy.

„Úplně původně býval betlém u svého zachránce, Prokopa Kugela, který zemřel před téměř dvaceti lety. Tady na schodech na půdu a vůbec všude, kde byly, tehdy posbíral figurky z betlému, neboť děti si tu s nimi kdysi hrály. Vše dal do bedny a tu schoval do sena, kde bylo vše ukryto několik desítek let. Já si pamatuji, že jako malý jsem ho ještě viděl vystavený. Pamatoval jsem si z něj oslíka, který se mi moc líbil," vypráví o muži, jemuž Pec vděčí za záchranu betlému, zakladatel a průvodce Dřevorubeckým muzeem 63letý Jan Riederer.

Původně byl betlém uschován v kapli sv. Prokopa, ale někdy v 50. letech, kdy se tam zaváděla elektřina, z ní byl odstraněn.

„Ze sena jsme bednu vyndavali někdy po revoluci. Úplně na dně ležel slon s dary, ale balík byl poškozený. Opravil nám ho pan Krejčí z Trhanova, který už také nežije – byl to puškař a řezbář. Pak ještě jedné figurce z betléma dělal novou ruku. Jinak je vše naprosto zachovalé," pochvaluje si Riederer.

A betlém, který je novinkou mezi exponáty, není jen tak ledajaký. „Betlém má signum 1905, o tři roky později se stavěla kaple sv. Prokopa. Jeho autorem je akademický sochař a řezbář Bohumil Vlček, přítel Jaroslava Špillara, který ho obci věnoval. Když jsme bednu vyhrabali ze sena, někdejší ředitel Muzea Chodska pan Haas se moc divil a nechtěl připustit, že bychom měli betlém od tohoto významného sochaře. Já ale objevil mezi zápisy o tom, že sem Vlček ke Špillarovi jezdil, i ten, který konkrétně dokladuje darování betlému," vysvětlil.

Zasklení betlému významného českého řezbáře B. Vlčka (8.11.1862 – 16.12.1928) před jeho umístěním do Dřevorubeckého muzea přišlo na šest tisíc korun, jako podstavec posloužil ten, který Riederer objevil vyhozený a určený na spálení ve školní kůlně.

Betlém není jedinou novinkou muzea této turistické sezony. Nově ukazují například také mandl a mísník (kredenc) malíře Jaroslava Špillara (11.10.1869–30.11.1917).

K Dřevorubeckému muzeu a jeho zajímavým exponátům se ještě vrátíme podrobněji.