Naposledy tam v lednu vystavoval své snímky z cesty po Jemenu.

„Nynější výstava potrvá po celý listopad. Zahrnuje 20 velkoformátových fotografií, na kterých je zachycen život v ulicích měst i výjevy z venkova. Nechybějí snímky krajiny, himálájských osmitisícovek, kterých je v Nepálu hned 8 z celkových 14," popisuje autor. Na fotografiích historických měst najdeme i stavby, které byly vážně poškozeny při zemětřesení na jaře 2015.

„Do Nepálu jsem odjížděl s představou, že jde o zemi himálájských osmitisícovek, hlubokých horských údolí a neposkvrněné přírody. V posledních letech se do povědomí světa Nepál dostal také zásluhou vyvraždění královské rodiny a činností maoistických bojůvek," zmínil Lešický.

A jak popisuje prožitou skutečnost? „Masiv Annapuren a Mt. Everestu společně s terasovitými poli je velkolepý. O to více mne překvapilo, že ulice Káth-mándú horami odpadků připomínají indická velkoměsta. Ale na venkově bylo patrné, jak horší klimatické podmínky nutí Nepálce k větší pracovní aktivitě.
Ekonomicky si země nestojí dobře, což mladí muži řeší službou v oddílech Gurkhů britské armády."

Cestovatel Lešický přidává i další zážitky z hlavního města: „Roušky na tvářích obyvatel Káthmándú chrání před prachem a výfukovými plyny. Šokem ale projde poutník při procházce zábavní čtvrtí metropole. Obluzení turisté zde svorně s Nevárci „stírají" kulturní klišé. A snad proto místní rockoví hudebníci v nočních klubech i ukázky tradičního tance o ulici dále působí příliš lacině."

Výstava bude otevřena po celý listopad v provozní době knihovny.