Dvaašedesátiletý malíř na plátnech pracoval celý rok. V centru Českého domu jeho dílo zhlédly tisíce návštěvníků.

„Před rokem a půl mě oslovil nynější místopředseda olympijského výboru pan Kejval, jestli bych neudělal obraz se sportovní tematikou. Protože jsem už jeden kdysi dělal, bylo to na olympijské hry do Pekingu, vyhověl jsem mu a pustil se do toho. Nakonec vzniklo plátno o padesáti metrech čtverečních, které je umístěné v Českém domě v Londýně," řekl Rittstein.

Na svém díle pracoval rok a spotřeboval neuvěřitelný kubík barev.  Na jednotlivých obrazech jsou zachyceny okamžiky vypětí, soustředění nejen sportovců, ale i zvířat v neobvyklých podobách a pozicích.

„Vytvořil jsem sportovní epopej. Celé dílo je složené z několika obrazů, které tvoří jednu velkou plochu," popisuje Rittstein.
Umělec nechyběl v Londýně ani při instalování obrazu. „Byl jsem v Londýně asi týden, když se obraz instaloval. Musel jsem být u jeho skládání. Ačkoliv byla konstrukce, na níž je umístěn, již hotová, stejně bylo třeba něco předělat. Je nezbytné, abych si po roční práci hotové a již umístěné dílo prohlédl," vysvětluje malíř.

Už dnes je dílo v soukromé sbírce a v budoucnu bude pravděpodobně  vystaveno i v Praze.
„Jsem rád, že jsem měl možnost obraz prezentovat. Český dům v Londýně je velice navštěvovaný, a když člověk ví, že jeho dílo zhlédlo několik tisíc diváků, je to velice zajímavé. Na výstavu tolik lidí nikdy nepřijde," dodal.

Michael Rittstein nechyběl ani na letošním uměleckém sympoziu v Lomečku, kde po něm zůstala na dřevě malovaná ryba. Jak řekl, právě tady se- co se týče jeho tvorby- znovu vrátil sám k sobě a dále bude pokračovat ve svých jedinečných, ale už civilnějších dílech.