Korunován byl skvělým výsledkem – druhým místem v jeho věkové kategorii. Na kladenskou soutěž se kvalifikoval jako absolutní vítěz krajského kola. Soutěže se zúčastnilo 48 bubeníků v devíti kategoriích.

„Vyhlášení vítězů proběhlo kvůli časovému skluzu až ve 22.30 hodin," přidal další střípek z náročného dne Blahutův učitel z domažlické ZUŠ Kamil Jindřich.
„Byl jsem překvapen celkovou úrovní, zvláště v Petrově kategorii v podstatě nebyl nikdo, kdo by nějak nezaujal. Byly to většinou již profesionální výkony, o to více jsme se radovali ze získání druhého  místa," dodal Jindřich.

Stříbrný úspěch na celostátním klání je o to cennější, že se medailová umístění Petrovi Blahutovi až do triumfu na krajském kole vyhýbala.
„Po vítězství v krajském kole jsem konečně mohl zažít pocit, jaké to je stát na pomyslných stupních vítězů, které se mi do té doby obloukem vyhýbaly," s úsměvem tehdy konstatoval úspěšný bubeník.

„Kolizi termínů státních maturit a celostátního kola soutěže jsme hodnotili jako neuvěřitelnou neschopnost ze strany pořádajícího ministerstva školství, které termíny stanovovalo,  přičemž muselo být vzhledem k věku soutěžících ve vypsaných kategoriích jasné, že se termíny budou překrývat.

Původně to vypadalo tak, že se Petr nebude moci kvůli maturitě soutěže zúčastnit. Kdyby se soutěž nekonala v relativně blízkém Kladně, ale třeba na Moravě, jak to bývalo před lety obvyklé, tak to bohužel takto dopadlo, neměl by šanci to stihnout," uzavřel Kamil Jindřich.