Zručnost, trpělivost a úsměv. To jsou věci, kterými přímo oplývá seniorka z Draženova, 79letá Anna Hojdová. A úsměv jí nemizí z tváře ani ve chvíli, kdy přehazuje na ´kríplsoku´ paličky s přízí.

„Paličkovat jsem se učila za války, pomáhala jsem mojí mami. Tehdy jsem ještě nepaličkovala, pouze jsem navíjela přízi, vyndavala špendlíky a pomáhala jsem. Paličkovat jsem začala až později. Když mi rostly děti, tak jsem na paličkování moc času neměla, až později jsem se k paličkování vrátila. Přišla jsem do důchodu a měla jsem najednou fůru času. Když mám dlouhou chvíli, sednu a dělám," vypráví paní Hojdová.

Každá krajkářka potřebuje při paličkování předlohu, kterou si připíná na polštář-herduli a podle ní vytváří krajkový obrázek.

„Podle předlohy se dá upaličkovat prakticky všechno. Švagrová také paličkuje, a tak si vzory předáváme. Většinou když něco dostala, tak to okopírovala a přinesla," prozrazuje.

Jak vlastně krajkářka zjistí, kolik bude při práci potřebovat párů paliček? S kolika paličkami už pracovala? „To musím nejprve vyzkoušet. Pokud bych vzala paliček moc, byla by krajka moc hustá. Nejvíce jsem pracovala asi se šedesáti paličkami," odpovídá krajkářka a dodává, že paličky měla rozdělené, pak není problém se v nich zorientovat: „Mám kromě malých i velké špendlíky, ty zapíchnu a nemusím toho moc přehazovat."

Vůbec nejrozměrnější její dílo byla 70–80 cm dlouhá dečka na stůl. Kolik času s jednou strávila?

„Dělala jsem jich asi osm; pro sebe, pro snachy a vnučky. Jedna dečka mi trvala tak 14 dní. Musí se dělat ze dvou kusů, celé by se mi na ´kríplsok´ nevešlo. Pak se to k sobě sháčkuje, nebo sešije," prozrazuje.

Za dobu, po kterou se paličkování věnuje, už vytvořila spoustu nádherných krajek, a to ať už jako ubrus na stůl, nebo věci jen tak pro radost či k zarámování. K Velikonocům dělá paní Hojdová například zajíčky či sněženky.

„Někdy je dělám takhle bílé, ale už jsem zajíčky dělala i hnědé a sněženky se zelenými lístečky," ukazuje usměvavá seniorka, jíž by člověk pozorující ji při práci její věk rozhodně nehádal.

Zdroj: Youtube