Do jarní části České fotbalové ligy budou fotbalisté Tachova vstupovat z devátého místa. Svěřenci trenéra Pavla Vaigla odehráli skvělý podzim, který si kromě soutěžních zápasů okořenili také svátečními konfrontacemi s druholigovou Viktorií Žižkov a aktuálně druhým nejlepším českým klubem – zlínským Fastavem. Není tedy divu, že v táboře západočeského klubu panuje spokojenost, o které ostatně hovoří i samotný kouč Tachova Pavel Vaigl.

Minulý ročník jste měli po podzimní části 19 bodů a byli ohroženi sestupem. Letos jste vybojovali 28 bodů a hřejete se v první polovině tabulky na devátém místě. Jak hodnotí první část sezony?
Už loňské jaro bylo od nás velmi dobré. Před začátkem sezony jsme měli nějaké změny v kádru, hráči se seznamovali, zkoušeli jsme různé varianty, ale všechno si to nakonec sedlo. S výkony i celkovým umístěním jsme velmi spokojení.

Mezi druhým a třináctým celkem soutěže je rozdíl pouhých deseti bodů. Ve středu tabulky je tlačenice. Očekával jste tak vyrovnaný průběh?
Věděl jsem, že týmy budou vyrovnané, ale že až takhle, to asi opravdu ne.

Který tým vás nejvíce překvapil a který naopak zklamal?
U vedoucích Jiren překvapený nejsem. Sbírají hodně bodů hlavně doma, kde je trošku speciální hřiště. A oni to tam umí. Překvapený jsem také s umístěním Králova Dvora. Až tak mě nezklamal asi nikdo.

Oproti jiným týmům nemáte v kádru velkého střelce. Nejvíce branek dal na podzim René Kropáček (7) a kapitán Matas (6). Jak jste s jejich střeleckými příspěvky spokojený?
Tak ještě máme Františka Dvořáka. Ale soupeři jsou na něj připravení. Vědí, že je v zakončení velmi nebezpečný. On ale odváděl černou práci. Připravil hodně situací, ze kterých těžili ostatní spoluhráči. René Kropáček odehrál jen půlku zápasů, takže jsme s jeho sedmi brankami asi spokojení. Ale určitě bychom od něj chtěli v budoucnu více. Co se týče Jana Matase, tak jeho gólový účet je vynikající. On je na hřišti od něčeho jiného, je to defenzivní záložník. V tomhle mě hodně překvapil.

Během podzimu jste odehráli zajímavá pohárová klání s Viktorií Žižkov a Zlínem. Žižkov jste porazili na penalty, se Zlínem jsme odehráli i přes porážku velmi dobrý zápas. Co vám tyto souboje přinesly a ukázaly?
Pro hráče to byla odměna, kterou si zasloužili. Se Žižkovem jsme odehráli vyrovnaný zápas a postoupili jsme na penalty. Se Zlínem jsme podali sympatický výkon. To, že nás pochválil i zlínský trenér Bohumil Pánik, nás také velmi potěšilo.

Které vaše podzimní soutěžní utkání se vám nejvíce líbilo? Ve kterém zápase jste podali nejlepší výkon?
Jednoznačně to doma proti Litoměřicku, ve kterém jsme zvítězili 5:1. Zejména druhý poločas byl velmi kvalitní a ofenzivní. Soupeře jsme přehrávali, vstřelili pět branek a potěšili své fanoušky pohledným fotbalem.

Oproti jiným týmům jste se mohli na domácím hřišti opřít o velkou diváckou podporu. Je vidět, že fotbal v Tachově táhne. Co na to říkáte?
V první řadě bych chtěl našim fanouškům poděkovat. Chodilo jich hodně a byli skvělí. Dokonce i když jsme prohráli, ale nechali jsme na hřišti všechno, tak po zápase klukům ve stoje tleskali. Je vidět, že naši příznivci umí ocenit výkon i přes prohru. Za to jim patří velké poděkování.

Na čem budete chtít během zimní přestávky zapracovat? Plánujete nějaké změny v kádru?
Zapracovat bychom chtěli na přechodové fázi, tam máme pořád nedostatky. Co se týče změn v kádru, je z druhé ligy zájem o Františka Dvořáka a Matěje Kyndla. Pokud by to pro ně měl být krok vpřed, určitě jim nebudeme bránit. Pokud by odešli, musíme samozřejmě také nějaké hráče přivést. Ale určitě budeme hledat mezi mladými nadějemi.

S jakým umístěním byste byli po skončení sezony spokojení?
Kdybychom skončili mezi šestým a desátým místem, byl bych moc rád. To bych považoval za úspěch.